re branding cornreclame

Wat het is en de top 5 succesvolle strategieën

Branding is cruciaal voor het succes van elk bedrijf en dat geldt ook voor rebranding. Als je terugkijkt in de geschiedenis, zul je je realiseren dat de kracht van rebranding is erkend door de grootste merken, waaronder Burger King, Coca-Cola, Starbucks, Apple, Pepsi en Dunkin’ Donuts. Rebranding is een belangrijke strategie die nieuw leven inblaast in elk bedrijf en in dit bericht gaan we enkele van de meest effectieve rebrandingstrategieën delen, maar voordat we daarmee beginnen, laten we eerst begrijpen wat het is en waarom brandingbureaus aanraden om rebranding in je voordeel te gebruiken.

Inleiding tot rebranding en de betekenis ervan

Na verloop van tijd kan een merk zijn oorspronkelijke aantrekkingskracht verliezen en gedateerd raken. Het gevaar om zijn relevantie te verliezen, is groot. Om de gewenste bedrijfsresultaten te behalen, moet een merk zichzelf mogelijk opnieuw positioneren in de markt met een nieuwe persona. En daar komt rebranding in beeld.

Rebranding betekent het heroverwegen en implementeren van een nieuwe strategie om een ​​nieuw, fris en indrukwekkender merkimago te krijgen.

Over rebranding gesproken, het brengt zijn eigen voordelen en risico’s met zich mee. Daarom moet u rebranding overwegen na zorgvuldige analyse.

Waarom zou u in de eerste plaats rebranden?

De grote vraag is dus: wat zijn de redenen om uw bedrijf te rebranden? Of met andere woorden, wanneer moet u uw bedrijf rebranden?

Wilt u een nieuwe demografie bereiken

Heeft u geprobeerd om uit te breiden naar een nieuwe demografie met nieuwe doelen?

Het heroverwegen van uw merkstrategie wordt cruciaal wanneer u probeert contact te maken met een andere klantenkring. Niet alle klanten hebben dezelfde voorkeuren en u moet uw merkelementen optimaliseren op een manier die goed aansluit bij uw nieuwe of veranderende publiek.

Een slechte reputatie kwijtraken

Zelfs de meest gevestigde merken zijn niet immuun voor de effecten van negatieve connotaties.

De psychologie van branding houdt in dat mensen uw merknaam en logo associëren met de juiste of verkeerde zakelijke stappen die u in het verleden hebt gezet. Klanten kunnen soms behoorlijk onvergeeflijk zijn en niet snel vergeten. Rebranding is een geweldige manier om verder te gaan na fouten uit het verleden en uw bedrijf opnieuw te positioneren met een nieuwe reputatie.

Leiderschapsverandering

Een bedrijf moet mogelijk een paar of meerdere keren een transitie ondergaan tijdens zijn reis. Dit gebeurt voornamelijk door een verandering in leiderschap of wanneer het merk in handen komt van de volgende generatie. Daarom moet u soms cruciale merkelementen vernieuwen om uw publiek een nieuw perspectief te bieden.

Bestaande branding is niet op peil

Een gebrekkig merkontwerp kan een grote impact hebben op uw winst. Als het goed wordt gedaan, blaast rebranding nieuw leven in uw bedrijf en wekt het enthousiasme van klanten op; het moet echter met voorzichtigheid worden gedaan en uitgebreid onderzoek worden gedaan. Als u geen uitgebreid onderzoek doet en geen rebranding uitvoert om alleen de aandacht van uw klanten te trekken, kan dit averechts werken en een slecht effect hebben op uw merk en bedrijf.

Als uw branding niet zo goed uitpakt als u had gehoopt, is het tijd om een ​​rebranding te overwegen met een robuuste rebrandingstrategie. U kunt ook een gedeeltelijke rebranding overwegen als dat nodig is.

Of het nu Apple of Walmart is, we zien dat rebranding wonderen doet als het correct wordt geïmplementeerd. In 1997 werd het regenbooglogo van Apple vervangen door een strak metalen logo, wat de rebrandingstrategie van Steve Jobs was. Het bleek een meesterzet te zijn, want het nieuwe logo sloot heel goed aan bij het hedendaagse productassortiment van het merk.

Een ander klassiek voorbeeld is Walmart dat zichzelf in 2007 een nieuwe naam gaf met een frisse slogan. ‘Altijd lage prijzen’ werd veranderd in ‘Bespaar geld – leef beter’, wat wonderen deed voor het merk, aangezien het de grootste onderneming werd qua omzet, volgens Forbes Global 2000.

Fusies en overnames

Als uw bedrijfsstructuur onlangs is gewijzigd vanwege nieuw beleid, of een fusie of overname, is het tijd om de wereld te laten weten dat het bedrijf een nieuwe richting inslaat. Rebranding is een zeer effectieve manier om identiteitsgerelateerde verwarring te voorkomen en vertrouwen in uw nieuwe merk te kweken met een frisse persoonlijkheid.

Top 5 effectieve rebrandingstrategieën in één oogopslag

1. Rebranding met een naams- en logowijziging

Van Taco Bell tot Instagram en Mastercard, er zijn talloze succesvolle rebrandingverhalen.

Het veranderen van uw merklogo kan uw merkidentiteit behoorlijk opfrissen en daarom doen zelfs de grootste merken dat. Over de naamswijziging gesproken, het wordt vaker een noodzaak na een onaangenaam incident dat het merkimago behoorlijk heeft aangetast; maar dat is niet de enige reden. Het kan ook nodig zijn als uw merk een nieuwe merkidentiteit nodig heeft na integratie met een ander bedrijf of internalisatie.

2. Bouw uw merkidentiteit op met visuele elementen

Merkidentiteit is eigenlijk een visuele afkorting van uw merk. De ontwikkeling van visuele elementen die uw merk communiceren, is hier de sleutel. Van het rebranden van het logo tot de slogan en het officiële kleurenpalet, elk aspect moet goed doordacht en gepland zijn.

3. Creëer een impactvolle online aanwezigheid via uw website

Hang uw doelgroepen vast met een nadrukkelijke online aanwezigheid. Richt u op het creëren van een UI/UX-rijke website die uw merkboodschap effectief overbrengt. U kunt zich geen rebrandingstrategie voorstellen zonder er een website in op te nemen. En ja, alleen een website maken is niet genoeg, zie het als een communicatietool die vraagt ​​om een ​​uniforme stem. Of het nu gaat om het thema, het kleurenpalet, de slogan of ondersteunende kleuren; elk element moet samenhang vertonen.

4. Veranker marketingmateriaal in uw rebrandingstrategie

Op dit punt moet uw bedrijf klaar zijn om marketingmateriaal zoals brochures, flyers, sjablonen voor zakelijke voorstellen en beursstands opnieuw te ontwikkelen. Nogmaals, dit zijn zeer effectieve tools om de communicatiekloof tussen u en uw doelgroep te overbruggen en hen bewust te maken van de veranderingen.

5. Heb een duidelijk begrip van uw missie, visie en kernwaarden

Rebranding is uzelf herpositioneren in de bestaande en/of een nieuwe markt en u wilt met een kristalheldere merkboodschap naar buiten komen. De missie, visie en kernwaarden van uw merk geven aan waar uw merk naar streeft en wat het uniek maakt.

Het opbouwen van uw nieuwe merk vereist dat u een kristalhelder begrip heeft van uw missie, visie en kernwaarden, omdat dit de juiste basis legt die dient als een solide basis. Afhankelijk van of u kiest voor gedeeltelijke of volledige rebranding, moet u rekening houden met uw bestaande activa bij het opbouwen van uw rebrandingstrategie.